冥想之森:岐阜县市政殡仪馆

  • 来源:建筑创作
  • 关键字:岐阜,殡仪馆,火葬
  • 发布时间:2014-04-11 16:16

  “暝想的森林”项目是对一个位于公园墓地内的旧火葬场的重建。该墓地位于一片宁静之地,周围群山环抱,南侧有郁郁葱葱的植被,北侧面向一个池塘。设计主旨要求在此创造一个神圣的空间用来向已故的先人致以最后的敬意,同时精巧地将公园墓地周围的景观融合进来,成为一体。为了回应这样的设计要求,设计团队的想法是不仅要建造一个传统的大型火葬场,同时还要建造一个与周围景观相和谐的带有曲线型屋顶的建筑物,创造一个宁静安定的场所。

  “Meiso no Mori” was planned to reconstruct a decrepit crematorium as part of a cemetery in a park. This cemetery, which is currentlybeing developed, is located in a serene site, nestled in mountains with various trees and plants in the south and facing a pond in the north.The design brief called for a sublime space appropriate to give the last honors to the deceased, while subtly integrating the surroundinglandscape of the park cemetery. Our idea was to respond not with a conventional massive crematorium but with an architecture of anundulating roof, harmonizing with the landscape and creating a place of quietness and calmness.

  设计师采用可自由弯曲的钢筋混凝土壳体结构来建造了一个以连续的凹面和凸面为特色的屋顶,其结构的具体形态则是由一种生成最优结构方案的算法决定的。由于这类的结构分析很类似于植物的生长模式,即按照简单的自然规律不断地变化,因此这个设计过程被称为“演化”,通过一轮轮的模拟测试最终形成了最后的结构形态。建筑屋顶的曲状线条与周围连绵的山线浑然一体,成为了整体景观的一部分。四个结构核心和十二个带有雨水收集管道的椎状柱体,均匀地分布在屋顶结构下方。墓地空间就在各个结构核心和柱体之间进行有效地布局。平滑的曲状屋顶也在室内的天花板的形态上得到了很好的体现,散射光柔和地照在曲状的天花板上并向各个方向反射开来,殡仪馆的殡葬仪式就将在这样一个充满微妙光线的宁静空间中举行。

  We investigated a freely curved reinforced-concrete shell structure to construct a roof characterized by concavities and convexities. Theshape of the roof structure was determined by an algorithm generating the optimum structural solution. Since this type of structuralanalysis resembles the growth patterns of plants which keep transforming following simple natural rules, the process is called “evolution.”A number of simulation tests produced the final shape. The curved line becomes landscape, in harmony with the edge silhouette of thesurrounding mountains. Four structural cores and twelve cone columns with built-in rainwater collection pipes are positioned evenlyunder the roof structure. Ceremonial spaces are placed between the cores and columns effectively. The smooth roof line also articulatesthe ceiling in the interior. Indirect light softly illuminates the curved ceiling and spreads to all directions. The funeral ceremonies will beadministered in this serene space with the expressive nuances of light.

……
关注读览天下微信, 100万篇深度好文, 等你来看……
阅读完整内容请先登录:
帐户:
密码: