伊东丰雄建筑博物馆

  • 来源:建筑创作
  • 关键字:伊东丰雄,建筑,博物馆
  • 发布时间:2014-04-11 16:55

  伊东丰雄建筑博物馆建在大三岛町西南部的一座小山丘上,俯瞰濑户内海。大三岛是个自然风光优美的小岛,有大片的桔林和美丽的日落景观。该博物馆由两座建筑物组成,一座名为“钢铁小屋”,用以陈列展出伊东先生的作品;另一座名为“银色小屋”,是伊东寓所原型的复制,作为举办培训和其他活动的场所。

  “Toyo Ito Museum of Architecture, Imabari” has been built on a hilly site overlooking the Seto Inland Sea in the southwest of Omishima, a small island blessed with abundant nature with its orange groves and beautiful sunset. The project consists of two buildings named “Steel Hut” for the exhibition of Ito’s works and “Silver Hut”, a reenactment of his own house for workshop activities and events.

  “钢铁小屋”建造在小山丘的山脊上。起初设计师曾考虑过将其做成与起伏的地势相呼应的建筑形式,但经过各方研究之后,最终设计方案成为一个独立于周围景观的几何形结构。整个建筑采用了四种类型的多面体模板组合而成,每个多面体模板边长三米,可以自由组合并能够紧密地排列。每个组合单元都有两种不同的墙体倾角,因此,由这样的多面体模板组合而成的整个建筑,其天花板、墙壁和地板之间并无清晰的分界线。这样的建筑内部空间产生了一种向心力,使得人们感觉自己仿佛置身于一个球面空间之中。当参观者从一个房间走到另一个房间时,倾斜的墙体将全景式地展开。这种特殊的空间感使得“钢铁小屋”能够采用别具匠心的布展方式,完全不同于传统的基于标准格网设计而成的展览馆。

  “Steel Hut” is situated on the ridge part of a hilly site. During the early stages, we generated forms of architecture that were related to the undulating ground. After various studies, our proposal developed into a geometric structure which is independent from its surrounding landscape. Four types of 3m-sided polyhedron modules, which can be freely assembled and closely packed, are used to create this building.Each unit has two kinds of wall slant angles. Consequently, there are no clear definite planes for ceilings, walls or floors. The space has a centripetal quality that creates an experience similar to being within a sphere. When visitors move from one room to another, the inclinedwalls unfold panoramically. This unique quality of the space enables unusual ways of exhibition completely different from the orthodoxexhibition space based on a standard grid.

  另一方面,“银色小屋”则建造在基地比较平坦的部分。其结构照搬了原有伊东寓所的设计思路和方法,混凝土柱体以3.6米为间隔排列,大梁架在柱体之上,而由菱形框架组成的拱形屋顶则横跨在各个大梁上。这栋建筑内部有三个主要的空间:一个档案室,存放着伊东丰雄先生约90个作品的建筑手稿,供访客参观;一个户外工作坊空间;以及一个展览空间,展出原版银色小屋中使用的由大桥辉明先生所设计的家具。户外工作坊有顶篷遮挡,有很好的自然通风,整个空间舒适宜人,不仅能作为面向本地居民的工坊场所,也可作为面向游客的休闲空间,让人们能在这里自由地享受海岸风光。

  On the other hand, “Silver Hut” was built on the valley part of the land. The structure employed has the same methodology as the original private house. The arch-like roof made from rhombic frames is bridged over beams placed on concrete pillars set at 3.6m intervals. In this building, there are three main spaces - an archive space for visitors to review architectural drawings of approximately 90 works of ToyoIto, an outdoor work shop space and a space with furniture designed by Teruaki Ohashi and used in the original “Silver Hut”. The outdoorworkshop space with roof is a comfortable place with adequate wind flows, and it can be used not only for workshops with local people butalso as a relaxation spot for visitors to freely enjoy and look at the sea.

……
关注读览天下微信, 100万篇深度好文, 等你来看……
阅读完整内容请先登录:
帐户:
密码: