光与影的盒子:阿森西奥牧场住宅

  • 来源:建筑创作
  • 关键字:加的斯,光线
  • 发布时间:2014-04-25 09:24

  光,尤其是加的斯的强光,是建造一栋由对角的光线穿透整个对角空间的住宅的首要材料。

  Light, the intense light of Cadiz, is the primary material with which this house has been made; it is a diagonal space crossed by diagonal light.

  我们希望建造一座简单明了的住宅,人们住在里面可以享受生活。考虑到场地和朝向,我们决定利用同样高度的上下两个空间的连接在这里形成一种对角空间。一个空间朝景观打开。这样,一个超过它三倍高度的空间制造出来的对角线就能产生令人惊喜的效果。而从屋顶的大天窗倾泻进室内的光线显示出南面的太阳光给空间带来的张力。

  We wanted to make a simple and clear house, where one can enjoy living. Given the site and its orientation, we decided to apply a kind of diagonal space here, resulting from the connection of two spaces at two heights united at the common height. A space opens to the landscape. Thus, a space is achieved that more than its triple height incorporates a diagonal quality that is still capable of surprising us.The light that pours from above through the large skylight indicating the sun in the south effectively tenses-this space.

  从住宅通往花园需穿过一条长长的门廊,从室内看门廊的阴影将花园的全景截取出一部分框了起来。建筑的地面向外延伸进四周环境里,形成一片与建筑立面在地面投影一样大的平台,载着建筑“漂浮”在花园上。花园里只种植了绿草,并且不设围栏或围墙,延绵不绝地朝对面的高尔夫球场延伸。石砌的巨大地面接收光线的同时,也成为强调景观和拉近景观距离的平台。

  The house opens to the garden with a large slice through a deep porch that allows a panoramic view framed within shade. The floor extends towards the surroundings on a platform that is as large as the house itself and projects out as if floating over the garden. Planted with grass only, the garden stretches uninterrupted, without fences or walls, towards the enormous golf course it faces. The large plane of the floor, built in stone, a plane of light, underlines the landscape, bringing it closer.

  场地的其它边界(通往街道和邻居住宅)用白色的墙将住宅部分围合在正中间。

  The other sides of the plot (which border on the access street and the neighbouring homes), with the house in the centre, are closed with white walls.

  主要设计完成后,住宅通过各种形式朝向景观开孔。在建筑的最高处书房的位置,一个巨大的方框开孔可以观赏到高尔夫球场的松树林。屋顶阳台墙上的方形开孔也使用了类似的方式,这样从阳台上就能直接看到大海。

  Completing the principal operation, the house opens eyes to the landscape in various ways. In the library, the highest, a large square hole has been opened which frames and appreciates the landscape of the pine grove on the golf course. The square hole opened in the walls of the roof terrace functions in a similar manner; from it one can see the sea.

  总体来说,该建筑是一分为二的正方形,或者更准确地说,是分成四等份。住宅的前半部分用于客厅和饭厅的公用区域以及书房,而后半部分除了楼梯空间外,还包括卧室和浴室等更为私人的空间。布局按照功能进行基本划分。

  AII together, the house is a square divided into two, or better yet, into four equal parts. The front half houses the common living areas, the dining room and the library. The back half, in addition to the vertical circulations, houses the more private spaces: the bedrooms and bathrooms. Arranged in an elementary manner.

  和安达卢西亚地区其它的住宅一样,这一建筑构造简单,外观呈白色。人们会以为这栋房子似乎一直都在那儿,甚至在房子还没有建造之前就在那。只有当人们走进该建筑的内部,才会发现光与影、时间和空间交织成的秘密。这就是简单却又精致的建筑。

  The construction is simple and finished in white like all of the Andalusian houses from the region. It appears as though the house had always been there, long before the housing developments arrived. It is inside the house, in the interior, where one discovers the secret play of light and shade, of space and time. As simple as necessary.

  文_阿尔伯托·坎波·巴埃萨

……
关注读览天下微信, 100万篇深度好文, 等你来看……
阅读完整内容请先登录:
帐户:
密码: