达尔玛住宅

  • 来源:建筑创作
  • 关键字:建筑,洞穴,布尔戈斯
  • 发布时间:2014-04-25 10:34

  这一住宅方案以一种很彻底的方式将建筑体系中的两个部分组合在一起:用一个实体的、洞穴的基础来承载一种建构型的装配元素。

  This house is a proposal to combine in a radical manner the two components of the architectural system; a stereotomic, carved, base sustaining a tectonic, assembled, element.

  项目场地位于布尔戈斯的的最高点,可以看到遥远的地平线,因此将客厅等公共区域设置在建筑顶部,将卧室设置在底部。这种设置能够十分合理地适应季节性极端气候的变化。

  Located at the highest point in the area with interesting views to the far horizon, the site suggested the placement of the public zones, the living areas, at the top, and the sleeping areas at the bottom. The seasonal weather extremes make this solution quite logical.

  整个实体基座平面呈方形,共有两层,像一个石头箱体,其底层是卧室和车库,二层是厨房和餐厅。

  The stereotomic base, a square in plan, two-story, stone box, contains on its lowest level the bedrooms and garage and on the middle level the kitchen and dining room.

  由于底部实体基座的支撑,位于上方并与石柱齐平的玻璃和钢建构元素形成一个连续性的透明整体空间,和实体基座部分形成鲜明对比。为延续空间的整体感,建筑内部地面也使用了和外立面同样的石材进行铺设。四根角柱被设计成像“全”实心砌块一样,使到达这一透明顶层的楼梯仿佛是从“石块”中挖掘出来的,而所需要的电梯则从下方毫无障碍地引出。

  The glass and steel tectonic element, on top of and flush with the stone prism that supports it, is a contrasting transparent space,continuous and whole. To accentuate this, it is paved with the same stone as the facades. The four cornerstones are meant to be seen as“complete” solid blocks, with the stair leading to this transparent top floor excavated into this “rock.” The requested elevator emerges uneccumbered from below.

  在这之上,水晶般的建构小屋中,是“精神”之地:思考、凝望、梦想。建筑下部石质的实体洞穴,是“物质”之地:饮食、休憩。

  Above, in the crystalline tectonic cabin, the “intellectual” existence; thinking, looking, dreaming. Below, in the stony stereotomic cave, the“animal” existence; eating, sleeping.

……
关注读览天下微信, 100万篇深度好文, 等你来看……
阅读完整内容请先登录:
帐户:
密码: