桑斯商场

  • 来源:建筑创作
  • 关键字:建筑创作,家乐福
  • 发布时间:2014-07-18 13:21

  Gem超市(今天的家乐福)位于桑斯,占地5英亩,在省道旁边,面积远超位于里索朗日的另外一家超市。它的外形反映了建筑坡道和内部空间的变化,建筑东侧和西侧之间的斜率为8%,高度差异和内部空间变化非常明显。

  如果将建筑完全纳入视野,其北侧的三段墙体将脱颖而出。这些平行的墙体高于建筑的其他部分,仿佛是沿着水平方向从粗糙的水泥地面中突破、生长出来一般。在这里,有意的折返设计实现了斜面的功能。三面墙体相互脱离,为三段100余米长、斜率为8%的坡道系统提供了空间。通过多维度的平行和交错设计,坡道对店铺进行划分并以连续的路径将这些店铺串联在一起。前两条坡道上升至同一位置,而第三条坡道反方向下行,两个侧入口保证了路径的可逆性。

  克罗德·巴夯将坡道的休息平台称为“恢复的开端”,它们为走廊之间的交会提供缓冲,类似于山坡一侧的蜿蜒路径。在这里,表现形式和结构是相互依存的:克罗德·巴夯说:“是这些店铺构成了商场的可见建筑空间”。实际上,这些店铺的地板都是水平的,建筑空间是由上方的斜面兼屋顶限定出来的。

  中文校对:阴倩雯 / 英文翻译:Ancia Drocourt /英文校对:克洛伊·巴夯

  SENS SHOPPING MALL

  Located in the town of Sens, on a 5-hectare widesite at the edge of a departmental road, the Gem (todaynamed Carrefour) hypermarket is considerably bigger, interms of area, than the one in Ris-Orangis. Its staircasesshapedforms express the internal architecture of the rampsand of the different spaces. The 8% slope of the whole spacecreates, between the east side and the west side, differences ofheights and strongly marked interior spatial variations.

  If each place is clearly identifiable, the three parts on the northside, staggered and higher than the rest of the construction, standout even more as they seem to emerge from the ground in an impetusreinforced by the horizontal marks of the formwork planks on the rawconcrete. Here the tilt serves as a reference to the oblique function. Thesethree strips, suddenly disrupted on the east side, shelter a three-ramp systemof 8% incidence for more than 100 meters. Parallel and staggered in termsof plane and level, the ramps come one after another and lead to the shops inarchways all along a continuous path. The first two go up and meet at a commonpoint, while the third one goes down, but two lateral entrances enable thereversibility of the itineraries.

  Some horizontal break points, called “stabilizing thresholds” by Parent,punctuate the long and stretched crossing of the mall, which can becompared to a winding hillside road. Here, expression and structure areinterdependent:

  “It is the shops that form the visible architecture of the shoppingmall”, Parent says. Indeed, despite their horizontal floors, theshops fit into the inclined planes of the upper ramps whichmeanwhile serve as covers.

  Chinese corrector: Yin Qianwen / English translator: Ancia Drocourt /English corrector: Chloe Parent

……
关注读览天下微信, 100万篇深度好文, 等你来看……
阅读完整内容请先登录:
帐户:
密码: